Els Taelman, ere-voorzitter van VVA Oostende, overleden op 26 juni 2022

Els Taelman, ere-voorzitter van VVA Oostende, overleden op 26 juni 2022

In memoriam ELS TAELMAN 
5 april 1944 – 26 juni 2022
 
Op 26 juni ll. is onze voorzitster mevrouw Els Glorieux- Taelman gestorven. Hoewel ze al een tijdjeziek was, kwam het nieuws van haar overlijden onverwacht en hard aan.

Els had een grote liefde voor taal, dat is algemeen bekend. Deze passie heeft ze jarenlang met veel enthousiasme kunnen doorgeven aan de vele jongeren die bij haar les volgden.
Met dezelfde gedrevenheid werd ze bestuurslid van VVA-Oostende, later ondervoorzitster om tenslotte vanaf 2001 onze voorzitster te worden.

Ze was een sterke vrouw, een echte leidster die de bakens uitzette en de afdeling stuurde met zachte maar stevige hand. Ze was de primus inter paris, het hart van de bestuursploeg van waaruit alle actie vertrok. Ze aanvaardde reactie, luisterde met aandacht en respect naar ieders mening om daarna een besluit te nemen dat leidde naar waar zij voor stond: het bereiken van het meest haalbare. Want alleen het allerbeste was goed genoeg voor ‘haar’ leden en de VVA in het algemeen.

Een absoluut hoogtepunt vormde de Algemene Ledendag in Oostende in maart 2019. Het was een dag zoals ze het graag had: perfect georganiseerd, vlot verlopend, breed geapprecieerd.

Natuurlijk kon ze dit alles niet alleen; ze wist zich omringd door een solide bestuursploeg. Maar het was vooral haar echtgenoot Luc die haar steunde, aanmoedigde of zelfs een enkele keer haar enthousiasme temperde. Het was door deze liefdevolle -vaak onzichtbare- steun dat Els haar taak als voorzitster optimaal kon invullen. Heel veel dank hiervoor Luc!

De appreciatie voor haar vele werk en inzet is niet onopgemerkt gebleven. In mei 2022 kreeg ze de titel Ere-voorzitster VVA-Oostende en werd ze vereremerkt door de Vlaamse Gemeenschap-Cultuur en de Provincie West-Vlaanderen.
De laatste maanden moest ze noodgedwongen een stap terug zetten. Ze kon dit aanvaarden want door haar toedoen staat vandaag een nieuwe bestuursploeg klaar om het werk verder te zetten.
Els heeft de voorzittersfunctie een unieke invulling gegeven. In haar voetsporen treden: het kan niet anders dan een voorrecht zijn!

Oostende, 30 juni 2022
Lena Deruwe, in naam van het bestuur VVA-Oostende


top