‘De wereldwijde studie van het Nederlands is een passage waard… Opiniestuk van Wim Vandenbussche in Knack met 3 aanbevelingen voor een taalbeleid dat niet aan de grenzen stopt: 1-Bestendig en verhoog de Vlaamse steun aan de Taalunie 2-Investeer in een slim flankerend Vlaams taal- en cultuurbeleid 3-Rol een fellowship-programma uit voor inkomende en uitgaande onderzoekers rond Nederlandse taal, letteren en cultuur
Verenigd door taaleenheid Peter Debrabandere, lid van de Werkgroep Taal en Onderwijs van de Vereniging Vlaamse Academici (VVA), schetst in zijn lezing het ontstaan van de term Nederlands voor onze taal in Nederland en Vlaanderen. Hij overloopt ook het taalgebruik van onze taal vanaf de 18e – eeuw naar de huidige situatie toe. In het laatste gedeelte blijft hij stilstaan bij het verschijnsel van de tussentaal in Vlaanderen.
De verklaring van Antwerpen van de Nederlandse Taalunie Met de 'Verklaring van Antwerpen' hernieuwt het Comité van Ministers van de Taalunie de wens om deze unieke intergouvernementele organisatie een blijvende en prominente rol te laten spelen bij de ontwikkeling, bevordering en verspreiding van de het Nederlands.
Open brief van VVA als reactie op “Language Matters” van de KVAB Open brief van de VVA aan de Vlaamse regering als reactie op de Standpuntvoorstelling “Language Matters” van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) in Brussel op 15 februari 2023. VVA vindt de aanbeveling van de KVAB om de taalquota in het hoger onderwijs te verlagen of zelfs volledig af te schaffen onbegrijpelijk en onverantwoord.
Brief van Ghislain Duchateau aan de redactie van deze website Er is de discussie rond standaardtaal en tussentaal en er is de publicatie van het document van de KVAB rond het taalbeleid van de Vlaamse universiteiten. Als VVA hebben wij onze visie en die willen wij ook consistent en permanent aanhouden. Dat houdt ook wel in dat waar we kunnen, we vanuit die visie onze korf of is het maar een klein steentje bijdragen.
De doorgeschoten verengelsing hoger onderwijs in cijfers Citaat uit Standpunt 75 van de KVAB ‘Nederland is in Europa een buitenbeentje. Aan sommige Nederlandse universiteiten is het Engels zelfs de enige voertaal: bestuurlijk, administratief en ook in de communicatie met de buitenwereld. Het meest verregaande voorbeeld is Twente, waar vanaf 2020 vrijwel alle cursussen in het Engels gedoceerd worden en de campus volledig Engelstalig is, ook wat betreft de dienstverlening van alle facilitaire bedrijven. Ook Maastricht University en de TU Eindhoven zijn op deze leest geschoeid.
VVA-acties rond taal en taalgebruik Als inwoners van het Nederlandse taalgebied richten wij ons met deze acties tot iedereen die verantwoordelijkheid draagt in de politiek, het onderwijs en de media.