Vlaanderen betaalt, de mythe van de omgekeerde transfers

Vlaanderen betaalt, de mythe van de omgekeerde transfers

Bij elke discussie over de geldstromen van noord naar zuid duikt de dooddoener op dat de Vlamingen niet moeten zeuren over de miljarden euro die jaarlijks vanuit hun geldbeugel belanden bij de Brusselaars en de Walen. Dit zou een mooi en solidair tegengebaar zijn voor de inspanningen van het zuiden voor het noorden in de negentiende eeuw. Dit is een mythe. Er vloeit Vlaams belastinggeld naar Wallonië sinds 1830. De stroom liep ononderbroken van noord naar zuid. In de negentiende eeuw omwille van de voor Vlaanderen nadelige fiscaliteit. Wie de belastingaangiften en de staatsuitgaven bestudeert, en dat deed professor Juul Hannes zeer accuraat, ontdekt de loze woorden over de Waalse steun aan Vlaanderen.

Veertien jaar na datum staat de studie van Juul Hannes er nog steeds. Economen van de UCL vroegen destijds de gegevens van Hannes op en reageerden nadien nooit meer, noch om zijn bevindingen te bestrijden, noch om ze te nuanceren. Hoewel de eerste uitgave onderbelicht bleef in de media, weerlegt ze klassieke mythes. Of Vlaanderen vandaag voor 6 of 16 miljard euro’s jaarlijks transfereert naar Wallonië en wat dat met Franstalig België doet, wordt eveneens onder de loep genomen in aanvullende essays van Alain Paquot (Institut Jules Destrée), prof. Geert Jennes (Vives) en Alain Mouton (Trends).

Op 30 maart zond het tijdschrift Doorbraak de voorstelling van dit boek live uit.

Uitgever Karl Drabbe verleende het woord aan Doorbraak-hoofdredacteur Pieter Bauwens. Die leidt een gesprek met Trends-journalist Alain Mouton en Jürgen Constandt, directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. Samen spreken ze over verleden, heden en toekomst van transfers in België. 

Belijk en beluister hieronder dit boeiende interview:

 


top